savioz fabrizzi architectes

roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion
roduit house, chamoson, conversion

roduit house, chamoson, conversion

 

client:

josyane et michel roduit (www.jor-atelier.ch)

program :

living room, kitchen, rooms, bathroom, wc/shower, artist’s studio, exhibition gallery, cellar

dates :

project 2003,

completion 2004-05

sia 116 volume :

1130 m3

civil engineer:

alpatec sa, martigny

hvac engineer:

tecnoservice engineering sa, martigny

photographer :

thomas jantscher

 

 

this building was constructed in stages from 1814 onwards and was used as a rural house.

it is made up of three adjacent areas on different levels. on the ground floor it is crossed by an access way which indicates the presence of a former right of way to the next-door building.

 

the imposing proximity of the rocks and its stone construction lend this building a unity with its surroundings and a very strong mineral character. the renovation project seeks to maintain and reinforce this character, emphasising the existing stone structure while using concrete for the parts to be replaced, in order to create a completely mineral feel to the whole.

 

the exterior volume has not been changed. the stone façades have been preserved and lined inside with an insulating layer of concrete based on foamed recycled glass (misapor). this insulating lining forms the new load-bearing structure, reinforces the old stone walls and provides thermal insulation. the parts of the façade formerly of timber weatherboarding have been replaced by a monolithic wall of insulating concrete with formwork which reproduces the former texture of the timber.

 

the former window apertures have been retained and some larger windows added in order to let more natural light into the main interior spaces and to provide views over the surrounding landscape. these new windows are flush with the exterior in order to minimise their impact on the volume of the building, as well as to emphasise and make good use of the substantial thickness of the walls


 

 

with its good thermal insulation, controlled ventilation and energy from renewable sources, this renovation complies with the swiss “minergie” energy conservation standard. 23 m² of solar panels on the roof produce about 35% of the annual heating requirement (heating and hot water).

 

in harmony with the exterior, the interior is formed from unrefined mineral materials, with its natural stone, exposed concrete and polished screed floors. only a few elements, such as the kitchen or the sanitary fittings, are in contrast to this character.

 

condition before conversion - south west facade - north west facade

 

   

roduit house, chamoson, conversion

the imposing proximity of the rocks and its stone construction lend this building a unity with its surroundings and a very strong mineral character. the renovation project seeks to maintain and reinforce this character, emphasising the existing stone structure while using concrete for the parts to be replaced, in order to create a completely mineral feel to the whole.
FR /  DE /  EN